İMKB Başkanı İbrahim Turhan, İzmir iş dünyasına borsaya kote olmaları çağrısında bulunarak, ''İşletmelerimizin halka arza önem vermesi, yatırımcılarımızın finansal okur yazarlık çabalarının artırılması gerekiyor. Halka arz, firmaya sadece uygun şartlarda kredi sağlamakla kalmaz. Halka arzla şirketinizin kredibilitesini artırmanız, diğer yatırımcıların gözünde itibarını artırmanız, tanıtımını yapmanız, küresel piyasalarda Türkiye borsasına yatırım yapacak her kişinin şirketinizin adını öğrenmesini sağlayacak ilave katkıları da var'' dedi.
Turhan, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Özel Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, İMKB'nin tüm Türkiye'nin borsası olduğunu, sadece İstanbul'un değil, Ankara'nın, İzmir'in, Kayseri'nin, Diyarbakır'ın, Malatya'nın borsası olduğunu vurguladı.
Turhan, şöyle konuştu:
''Sadece Türkiye'nin de değil. Burası çok önemli. Buraya gelmeden önce İstanbul'da uluslararası önemli bir toplantı vardı. Bu vesileyle Arnavutluk, Makedonya, Bosna borsa başkanlarıyla yüz yüze görüşmeler yaptım. Dolayısıyla İMKB bölgemizin borsasıdır. Çevremizdeki bütün ülkelerin dikkatlerinin, ilgilerinin yöneldiği, bizimle stratejik işbirliği kurmak için dünyanın en önde gelen borsalarının randevu tarihi bekledikleri çok önemli bir pazar yeridir. Hepimizin bütün Türkiye'nin İMKB'ye Türkiye borsası nazarıyla bakması lazım.''
Turhan, 368 şirketin hisselerinin borsada işlem gördüğünü, günlük işlem hacminin 1,5-2 milyar dolar olduğunu söyledi.
-Gelişen işletmeler piyasası-
Turhan, geçen yıl şubat ayında faaliyete geçen Gelişen İşletmeler Piyasası'nın tanıtımının yeteri kadar yapılamadığını, bu piyasanın yakın zamanda büyük bir atılım yapmasının beklendiğini, halen 4 şirketin işlem gördüğü piyasada 6 şirketin de sırada olduğunu belirterek, ''Sıradaki işletmelerle ilgili süreç önümüzdeki hafta sonuçlanacak. Bunun birkaç misli şirketin piyasayla ilgilendiğini, bilgi aldığını, piyasa danışmanlarıyla görüşmeler yaptıklarını biliyoruz. Nedir gelişen işletmeler piyasası ? Biliyorsunuz borsa bir organize pazar yeri. Bir başka deyişle şirketlerin menkul kıymetlerini ihraç ettikleri, kuralları olan, etkin, etkili, şeffaf, dürüst ve tarafsız bir pazar yeri'' dedi.
Turhan, Türkiye'de bankacılığın finans sektöründeki ağırlığının yüzde 85 olduğunu, risklerin yönetimi açısından finansal işlemlerin tek bir bacağa yüklenmesinin sakıncalı olabileceğini ifade eden Turhan, finansal çeşitliliğin sağlanması gerektiğine işaret etti.
-''Sermaye piyasalarının gelişmesi gerekiyor''
Sermaye piyasalarının gelişmesi gerektiğine işaret eden Turhan, ''Kamu maliyesi disiplin altına alındı. Katıldığımız bütün uluslararası toplantılarda göğsümüzü gere gere söyleyebiliyoruz. Bu, ülkemiz açısından çok önemli bir kazanım. Merkez Bankamızın izlediği basiretli politikalar sayesinde enflasyon ülkemizin birincil tehdidi olmaktan uzaklaşmıştır. Enflasyona karşı her zaman dikkatli, tetikte olmamız çok önemli, ama bu konuda önemli gelişme kat edildiğini biliyoruz'' diye konuştu.
İSO listelerindeki ilk 1000 firmanın çok azının borsaya kote olduğunu hatırlatan Turhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bir taraftan kat etmemiz gereken çok mesafe olduğunu anlıyoruz, bir taraftan da bunu fırsat penceresine çevirmemizin mümkün olduğunu görüyoruz. Bunun için birincisi işletmelerimizin halka arza önem vermesi, ikincisi de yatırımcılarımızın finansal okur yazarlık çabalarının artırılması gerekiyor. Halka arz firmaya sadece uygun şartlarda kredi sağlamakla kalmaz. Halka arzla şirketinizin kredibilitesini artırmanız, diğer yatırımcıların gözünde itibarını artırmanız, tanıtımını yapmanız, küresel piyasalarda Türkiye borsasına yatırım yapacak her kişinin şirketinizin adını öğrenmesini sağlayacak ilave katkıları da var.''
Turhan, önümüzdeki dönemle ilgili kendilerine hedefler koyduklarını, Türkiye'de sermaye piyasalarında işlem gören şirketlerin değerini 1 trilyon liraya artırmaları gerektiğini, Türkiye'nin mukayese edilebileceği ülke grubunda hisselerin milli gelire oranının yüzde 80'lerde olduğunu söyledi.
-VOB'un taşınacağı iddiaları-
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise VOB'un sık sık İzmir'den İstanbul'a taşınması söylentileriyle gündeme geldiğini belirterek, 2011 yılında 440 milyar lira işlem hacmine ulaşan VOB'un kolay kurulmadığını, kuruluşunda yaşanan zorlukların bugün de yaşandığını ve önümüzdeki süreçte de yaşanacağını söyledi.
VOB ile İMKB arasında uyumlu bir işbirliğinin yakalanması temennisinde olduklarını kaydeden Demirtaş, ''VOB'u İzmir'den İstanbul'a taşımak kent psikolojisini sarsmak dışında, somut hangi yararı sağlar, bilmiyoruz. 8 yılını dolduran VOB, İzmir için kaybedilmemesi gereken bir marka. Bizim beklentimiz uluslararası İstanbul finans merkezini destekleyecek, rakip değil, tamamlayıcı bir finans piyasası olarak İzmir'i görmeniz ve destek olmanız. İMKB'nin kamu kuruluşu kimliğinden, aynen VOB gibi, anonim şirkete dönüşümünü yönetiminizden bekliyoruz'' diye konuştu.
|